Kiinnostuin kemikaaleista ja erityisesti niiden yhteisvaikutuksista 26 vuotiaana, kun halusin raskautua. Ymmärsin, että joka päiväiset kosmetiikka- ja pesuainetuotteet sisältävät hormonihäiritsijöitä. Eikä ole niin yhdentekevää, mitä tuotteita itseensä laittaa. Tästä lähtien olen ollut hyvin tietoinen siitä, minkälaisia tuotteita ostan ja mitä kehooni laitan sekä sisäisesti että ulkoisesti. Voikin sanoa, että tämä kemikaalien maailma vei minut mukanaan. Tällä hetkellä opiskelen lisää xenoestrogeeneistä. Xenoestrogeenit ovat vierasaineita, jotka voivat matkia tai häiritä kehon luonnollisia estrogeenireseptoreita. Ne ovat siis kemikaaleja, jotka voivat toimia kehossa samalla tavalla kuin estrogeeni, naishormoni, ja siten vaikuttaa hormonitasapainoon ja kehon toimintaan. Xenoestrogeeneja löytyy monista ympäristön kemikaaleista, kuten torjunta-aineista, muovista, teollisista kemikaaleista ja jopa joistakin kosmetiikan ainesosista. Xenoestrogeenit voivat aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia, sillä ne voivat häiritä hormonitoimintaa ja aiheuttaa epätasapainoa kehon hormoneissa. xenoestrogeeneille ja muita haitallisille kemikaaleille.
Tällä viikolla olen tutustunut Kuulopuhetta- podcastiin ja voin lämpimästi suositella sitä kaikille 😍 Podcastissa käsitellään mm. raskasmetalleja ja niille altistumisesta. Podcastissa on kerrottu hyvin käytännönläheisesti myös erilaisista perusjututuista liittyen kemikaalikuormaan. Ilmeisesti tämä podcast on ollut Suomen kuunneltuimpia podeja.
Mitä halusin tällä postauksella tuoda esiin, on tietoisuus siitä, mitä kehoonsa laittaa. On hyvä olla tietoinen erilaisista haittavaikutuksista mutta se on eri asia kuin fanasttisuus. Itsekään en ole fanaattinen mutta en tietoisesti kehoani kuormita myrkyillä.
Kemikaalikuorma ja myrkyt
Kemikaaleille altistuminen on osa jokapäiväistä elämäämme, sillä niitä löytyy monista arjen tuotteista aina puhdistusaineista ja kosmetiikasta ruokaan ja juomaan. Vaikka moni kemikaali onkin välttämätön osa nykypäivän yhteiskuntaa, altistuminen niille voi myös aiheuttaa riskejä terveydelle.
Yksi yleisimmistä kemikaaleista, joihin olemme alttiina päivittäin, on bisfenoli A eli BPA. Sitä löytyy esimerkiksi muovituotteista ja kassakuiteista. BPA on tunnettu hormonihäiritsijä, joka voi vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi lisääntymiseen ja kehitykseen.
Toinen yleinen kemikaali, johon altistumme päivittäin, on ftalaatit. Niitä löytyy muun muassa muovituotteista, kosmetiikasta ja hajuvedestä. Ftalaatit voivat vaikuttaa haitallisesti hormonitoimintaan ja aiheuttaa esimerkiksi hedelmällisyysongelmia.
Myös torjunta-aineet ovat kemikaaleja, joihin altistumme päivittäin ruoan kautta. Torjunta-ainejäämien tiedetään olevan haitallisia terveydelle ja niiden on epäilty lisäävän esimerkiksi syöpäriskiä.
Kemikaalien imeytyminen ja varastoituminen
Kemikaaleille altistuminen on osa nykypäivän elämää, mutta tietoisuuden lisääminen niiden riskeistä ja pyrkimys vähentää altistumista voi auttaa suojelemaan terveyttä pitkällä tähtäimellä. Sillä on väliä pidemmän päälle millaiselle kemikaalicocktailille arjessa altistut.
Kemikaalit voivat päästä kehoomme eri tavoin, esimerkiksi ruoan ja juoman kautta, hengityksen kautta tai ihon läpi. Mutta minne nämä kemikaalit sitten varastoituvat ja imeytyvät kehossamme?
Kemikaalit voivat varastoitua kehossa eri kudoksiin ja elimiin riippuen niiden ominaisuuksista ja kehon toiminnasta. Esimerkiksi rasvaliukoiset kemikaalit varastoituvat yleensä rasvakudokseen, kun taas vesiliukoiset kemikaalit voivat imeytyä verenkiertoon ja kulkeutua eri elimiin.
Erityisesti maksalla on tärkeä rooli kemikaalien aineenvaihdunnassa ja poistamisessa kehosta. Maksassa kemikaalit voivat muuttua aktiivisiksi yhdisteiksi, jotka sitten poistuvat kehosta virtsan tai sapen mukana. Jos elimistön puhdistusjärjestelmä ei toimi kunnolla, kemikaalit voivat jäädä kehoon pidemmäksi aikaa ja aiheuttaa terveysongelmia. Maksahan on nykyään aivan liian ylityöllistetty mm. kemikaalikuorman ja ympäristömyrkkyjen osalta sekä alkoholi, huonolaatuinen ruokavalio ja lääkkeet kuormittavat maksaa. Lue lisää täältä.
Kemikaalit voivat myös varastoitua luustoon ja hampaisiin, erityisesti raskasmetallit kuten lyijy ja elohopea. Nämä kemikaalit voivat aiheuttaa pitkäaikaisia terveysvaikutuksia, kuten hermostovaurioita ja syöpää.
Näiden lisäksi myös kainalo on mainitsemisen arvoinen. Se on yksi tärkeimmistä lymfaporteista, ja lymfakierto vastaa myrkkyjen ja aineenvaihduntajätteiden kierrätyksestä. Kannattaa siis miettiä, millaisia aineita omaan kainaloon laittaa. Itse suosin luonnonkosmetiikkaa ja teen oman deodorantin seuraavista aineista:
DIY deodorantti
- 2rkl kookosöljyä
- 1rkl maissitärkkelystä
- 1rkl ruokasoodaa
- muutama tippa eteeristä öljyä
Miten pienentää omaa kemikaalikuormaa?
Kemikaaleilta välttymiseen arjessa voi kiinnittää erityistä huomiota valinnoissaan ja tehdä tietoisia valintoja, jotka voivat auttaa vähentämään altistumista haitallisille aineille kuten alumiinille, fluorille ja glyfosaatille.
1. Vältä alumiinia sisältäviä tuotteita: Alumiinia löytyy esimerkiksi deodoranteista, ruoan säilytysastioista ja ruoanvalmistusvälineistä. Valitse alumiinittomia vaihtoehtoja, kuten ruostumattomasta teräksestä valmistettuja astioita ja alumiinittomia deodorantteja.
2. Tutustu fluoritahnojen tuoteselosteeseen ja noudata ohjeita. Harkitse veden suodattamista, jos vedessä on runsaasti fluoria. Tietyillä alueilla asuvien talousveden fluoripitoisuuteem tulee kiinnittää erityistä huomiota. Katso lisää täältä.
3. Vältä glyfosaattia sisältäviä torjunta-aineita ja ruoka-aineita: Glyfosaattia käytetään yleisesti torjunta-aineena ja sitä voi löytyä myös ruoka-aineista, kuten viljoista ja hedelmistä. Valitse luomutuotteita, jotka eivät ole altistuneet glyfosaatille, ja pese hedelmät ja vihannekset huolellisesti ennen syömistä.
4. Käytä luonnonmukaisia ja ekologisia tuotteita: Valitse luonnonmukaisia ja ekologisia vaihtoehtoja puhdistusaineissa, kosmetiikassa ja kodintuotteissa. Näin vähennät altistumista haitallisille kemikaaleille.
Kemikaaleilta välttymiseen arjessa kannattaa kiinnittää huomiota ja tehdä pieniä muutoksia omassa elämässä, jotka voivat auttaa vähentämään altistumista haitallisille aineille. Tietoisilla valinnoilla ja pienillä teoilla voimme vaikuttaa omaan terveyteemme ja ympäristöömme positiivisesti. Mieti mitä tuotteita oikeasti tarvitset päivittäin. Aina kun jätät jonkun tuotteen kaupan hyllylle pienennät omaa kemikaalikuormaasi. Lisäksi muoviastioiden sijaan suosi lasisia. Huomioi erityisesti millaista juomapulloa päivittäin käytät. Voisiko tämän vaihtaa lasiseen?
Lisäksi säännöllinen kehon puhdistus ja terveelliset elämäntavat, kuten terveellinen ruokavalio ja liikunta, voivat auttaa elimistöä poistamaan kemikaaleja tehokkaammin. Huolehtimalla suoliston kunnosta hoidat myös maksaasi, sillä suolisto ja maksa ovat toimintapari. Kun toinen voi huonosti, voi toinenkin.
Toivottavasti tämä postaus antoi sinulle ajattelemisen aihetta. Muista: ei fanaattisesti vaan tutkien ja kokeillen 🤗
P.s. Jos haluat oppia lisää mm. hormonihäiritsijöistä ja siitä, miten voit tukea omaa hormonitoimintaa 35-vuotiaasta eteenpäin, klikkaa täältä mukaan mun maksuttomaan valmennukseen 🔥